Vesten uit wol om u goed in te voelen. We zijn dol op mohair.

21/10/2013

“Aaien a.u.b.” zouden deze dieren helemaal niet hoeven te roepen, als ze dat konden. Alleen het zien van agorageiten is al genoeg om ervoor te zorgen dat we het liefst onmiddellijk hun lange, krullende vacht willen aanraken.  De wol van het waardevolle geitenras is namelijk bijzonder zacht en pluizig en daarom is ze ‘s winters voor truien en vesten ook zo geliefd. Mohair is daadwerkelijk een van de meest kwalitatieve vezels die onze natuur te bieden heeft. Waarom komt u hier te weten.

“Mohair” komt van het Arabische woord “muhayyar”, wat vertaald zo veel betekent als “stof uit geitenhaar”. Naargelang de leeftijd van de geit en dus ook de dikte van de vacht wordt de natuurlijke vezel onderverdeeld in verschillende categorieën: lam, jonge geit en volwassen dier. Mohair wordt verkregen door het scheren van de weelderig uitgegroeide haarvacht van de agorageit en wordt meestal samen met andere wolsoorten verwerkt. Door het scheren worden per dier ongeveer 4 kilogram garen per jaar gewonnen, maar geen enkele geit moet sterven voor zijn edele vacht.

Met een zijdeaandeel van 40 % staat mohairgaren voor pure luxe en draagcomfort. Daarbij is het bijzonder geschikt voor lichte en elegante kledingstukken zoals truien, vesten, sjaals of gebreide dekens. Het superzachte garen wordt gekenmerkt door zijn fijnheid en stevigheid. Bovendien vervilt het niet zo gemakkelijk en geeft het veel warmte. Ook onze topseller Dorlene heeft een hoog mohairaandeel en is perfect om zich erin te wikkelen. De zachte gebreide jas, was zo populair bij jullie, dat we ze eind oktober nog eens bijleveren.

Mohair__Cardigans_aus_Wohlfuehl-Woll_detail

Opdat u zo lang mogelijk profiteert van de topkwaliteit van de begeerde natuurlijke vezels, moet u bij het onderhoud een paar tips in acht nemen. Omdat de vezels zelfreinigende kwaliteiten hebben, moeten truien uit mohair maar zelden gewassen worden (goed verluchten volstaat meestal). Als mohair dan toch eens gewassen moet worden, moet men er heel voorzichtig mee omgaan. Voor de reiniging zijn wolwasmiddelen of haarshampoo het meest geschikt. Daarbij is het aan te raden zo lauw mogelijk water en vloeibaar wasmiddel te gebruiken, zodat er geen wasmiddelresten aan de vezels blijven kleven. Weken en centrifugeren indien mogelijk vermijden. Deze procedures vergen te veel van het speciale materiaal. Opdat de nieuwe knuffeltrui bij het drogen niet scheef trekt, laat men hem het best niet hangend maar liggend op een uitgespreide handdoek of op het wasrek drogen.   Daarna een beetje in de juiste vorm trekken, zich erin wikkelen en zich gewoon goed voelen.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *