Shooting in Shoreditch – Hippe plekjes in de Londense East End

24/10/2013

Als men in Shoreditch iets tevergeefs zoekt, zijn het witte muren.  Er zijn hier al talrijke huizen omgetoverd tot overgrote witte doeken voor de straatkunst van Banksy. Wie door de Londense East End struint, begeeft zich bijna onbewust op een speurtocht naar de anonieme graffitikunstenaar, die met zijn in het geheim versierde huisgevels wereldbekend geworden is.  Banksy’s kunsterfenis is echter niet het enige hoogtepunt, dat we op onze zoektocht naar shootinglocaties beleefd hebben.

Kunstig en creatief, modieus en modern, levendig en ongedwongen, de rij adjectieven zou oneindig voortgezet kunnen worden. Shoreditch is niet zomaar een van de hipste stadsbuurten van Londen. De opkomende trendy buurt, die ook “het nieuwe Notting Hill” genoemd zou kunnen worden is vooral bij kunstenaars en ontwerpers heel populair. Hier zijn omgebouwde fabriekslofts aaneengeregen aan interactieve kunstgalerijen en unieke cafés aan vintage winkels. Maar de Londense East End was niet altijd een culturele hotspot. Er was een tijd waarin deze omgeving tot de armste van de stad behoorde en ze alleen bekend stond om haar ellendige buurten.   Wie kon, maakte een wijde boog om de Old Nichol ¬– ooit de ellendigste krottenbuurt in het oosten van de stad. Vandaag heerst hier een ander beeld, het bruist er van het leven en de stad is een smeltkroes voor kunst, cultuur en creativiteit.

Eerste halte bij de shooting: het Allpress Espresso in de Redchurch Street. Velen springen hier binnen om een grandioze meeneemkoffie op te pikken. Filterkoffie of espresso, dat speelt geen rol, de roostingen van de Alpress doen hun roem alle eer aan. Wie zich niet hoeft te haasten en graag een tijdje in het café wil verpozen, kan zich aan een van de gezellige tafeltjes in de in licht badende ruimte zetten en de koffieroostermachine bij het koffiezetten afluisteren. Pluspunt: de onklopbaar lekkere gebakjes en sandwiches, die innovatiever zijn dan bij vele vergelijkbare koffiehuizen.

Opus_Shooting_in_London_Shoreditch_Pub_The_Owl_and_PussycatOok in de Redchurch Street ligt de The Owl and Pussycat“, een oude pub in een prachtig beschermd gebouw met een geschiedenis die teruggaat tot de 17de eeuw. Tot 1990 heette de “plaatselijke held” nog “The Crown” en herbergde min of meer alles wat een goede, klassieke pub nodig heeft: een biljarttafel, vervallen behang en een knorrige barman. Na de renovatie straalt de gezellige kroeg een nieuwe glans uit met zijn groene lambriseringen, antieke armaturen en rustieke bakstenen muren. Op de eerste etage bevindt zich bovendien een grote eetzaal in Victoriaanse stijl, waar een echt Britse spijskaart geserveerd wordt.

Opus_Shooting_in_London_Shoreditch_Dirty_House_von_David_AdjayeAbsoluut bezienswaardig op een strooptocht door de straten van Shoreditch: het Dirty House. Het “vuile huis”, oorspronkelijk een oude fabriekshal, is door architect David Adjaye omgebouwd tot een zwart geverfd atelier en woonhuis. Met getinte ramen en zonder zichtbare ingang. In realiteit zijn de ramen van spiegelglas en op de zwarte, massief werkende bunker troont een glazen plat dak met omlopend balkon.

Opus_Shooting_in_London_Shoreditch_Albion_Cafe_und_BaeckereiGoed voor een hapje ‘s namiddags: Albion in de Boundary Street. Het kleine eethuisje met geïntegreerde winkel en eigen bakkerij biedt overwegend Britse eetwaren en dranken aan. De menu’s concentreren zich op lang gevestigde Britse recepten en ingrediënten. Wie een fan is van eenvoudige en hartige volkskost vindt hier zeker wat. Het culinaire hoogtepunt is echter wel het zelfgebakken brood van Matthieu Cauty. Van hem wordt gezegd dat hij een van de hardwerkendste en meest getalenteerde mensen is, die men ooit zou kunnen leren kennen.” Er moet iets kloppen van die uitspraak, want de bakkerij in het Albion is meermaals bekroond met prijzen.”

Naast al het gesmul en sightseeing hebben we in Shoreditch natuurlijk ook hard gewerkt. Het resultaat – de prachtige foto’s van de herfstcollectie – kunt u niet alleen hier in onze blog, maar ook in onze huidige catalogus bewonderen.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *