Première Vision in Parjis – De stoffen voor de zomer van 2014

11/03/2013

Voor de designers begint een nieuw seizoen met een bezoek aan de grote stoffen- en garenbeurzen in Parijs, München of Florence. Daar worden de stoffen en garen voor het nieuwe seizoen getoond; daar presenteren grote trendbureaus nieuwe kleuren en stromingen voor de toekomstige mode, die een jaar later in de winkels zal hangen. Of de zomer van 2014 weer kleurrijk wordt en wat er schuil gaat achter de trend “washed freshness”, dat lees je hier.

Neue-Stoffe-auf-der-Premiere-Vision-Paris-2

Zo trok het modevolk, waaronder wij van Opus, in februari naar Parijs om bij een buitentemperatuur van -2 graden de nieuwste zomerstoffen voor de zomer van het komende jaar te ontdekken De zomercollectie 2013 is allang in productie en de wintercollectie is reeds samengesteld. Een gekke situatie, waarbij men als designer zeer snel kan vergeten in welk jaargetijde men zich eigenlijk bevindt.

Het hele spektakel begint doorgaans op het station Gare du Nord. Daar verzameld zich een zwerm van vaak zwartgeklede, modieuze mensen die zich in een overvolle metro storten om naar het beurscentrum „Parc des Exposition” te gaan, dat buiten Parijs ligt. Het blijft nauw en vol bij het gevecht om een toegangskaartje, tot men eindelijk de heilige hallen bereikt, waar de nieuwe trends als een groot geheim beschermd worden. Fotograferen is ten strengste verboden; alles mag bekeken worden, er worden aantekeningen geschreven, schetsen gemaakt en de namen van de nieuwste stoffen en de fabrikanten daarvan worden genoteerd. Grote kleurkaarten, stemmingsbeelden en films tonen de richting waarin de trends zich bewegen.

Neue-Stoffe-Premiere-Vision-Paris

Wij wandelen door 5 grote hallen met 2000 verschillende exposanten uit de hele wereld, van Frankrijk en Turkije tot Italië, Japan of China, en zoeken stoffen, knopen en linten voor de zomer van 2014. De kunst is om uit dit waanzinnig grote aanbod precies het juiste te kiezen voor Opus. Op deze grote stoffenbeurs komen bekende designers, zoals Jil Sander of Marc Jacobs, elkaar tegen, evenals de designers van grote warenhuizen van H&M tot Zara en de oneindig veel kleine labels. Iedereen probeert om de juiste stoffen voor zijn merk te vinden en zich te laten inspireren voor de start van het seizoen, dat een jaar later in de winkels komt.

Neue-Stoffe-auf-der-Premiere-Vision-Paris-3

En hoe wordt de zomer van 2014 nu?

De kleuren worden heel mooi, pastelachtig en zacht. Men spreekt van “washed freshness”. De stoffen zijn licht, transparant en vaak glanzend en daarnaast zijn ze steeds weer waanzinnig luxueus. Het schittert en glanst aangenaam licht. De prints zijn geometrisch of digitaal verwijderd. Alles is zeer natuurlijk en toch technisch modern veranderd. Het seizoen waar het designteam nu mee start, wordt spannend en wij verheugen ons allen zeer op het moment dat het in 2014 in de winkels komt.

Neue-Stoffe-2014-Premiere-Vision-ParisBilder: © Première Vision SA / François Durand, Stéphane Kossmann, Kristy Sparow

 

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *