Parka – De klassieker opnieuw geïnterpreteerd

27/01/2014

Zij behoren tot de klassiekers onder de jassen en bewijzen zich al jaren als een trouwe, stijlvolle metgezel: parka’s. In tegenstelling tot het moment van ontstaan zijn parka’s niet alleen meer beschikbaar in marinekleuren en donkergroen, maar is er meer diversiteit in vorm en kleur dan ooit. Hier zijn de nieuwe parka’s om u goed te voelen.

De lange, meestal gevoerde anorak beleeft zijn debuut bij de Inuits. Zij gebruikten hem om zichzelf te beschermen tijdens de jacht en het vissen in de ijzige temperaturen, hoewel er – onvoorstelbare vandaag – vroeger in plaats van stof gebruik werd gemaakt van zeehondenbont. Vanwege de warme eigenschappen gaven de Inuits deze bijzonder warme jassen de naam “parka” of “parqaaq”, dat warmte betekent. De eigenschappen van de parka’s bestaan naast de warme binnenvoering uit de twee grote opgestikte zakken met opening aan de bovenzijde op het bekken en de meestal afneembare capuchon met bontrand.

Terwijl parka’s oorspronkelijk werden gedragen door de Inuits in Alaska en Siberië, deden ze in de jaren ’40 hun intrede in het Amerikaanse leger en later in de Bundeswehr. Toen de militaire look daarna ook zijn intrede deed in het straatbeeld, waren parka’s beschikbaar in de winkels een sportieve donkergroene voor alle doeleinden. Hier aanvankelijk als een uniform van de ‘mods’, een sub-cultuur van de jaren ’60, die korte jassen droeg als een uiterlijk teken van hun houding ten opzichte van vijandige rockers. Vervolgens veroverde parka’s ook de rest van de modewereld.

Ze zijn al lang uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van onze garderobe. Sommige zijn als hun voorgangers beschikbaar in groentinten en zijn van knielengte. Inmiddels zijn ze er ook zij in gewijzigde snit in donkerblauw, zwart, roze of grijs – met of zonder voering. Parka’s kunnen ook gedragen worden als een lichtgewicht overgangsjas. Ze komen het beste tot hun recht met een skinny jeans of legging, want terwijl ze op het bovenlichaam mooi nonchalant zitten, laten ze benen in een strakke broek bijzonder slank lijken. Dus niets zo puur in de meest tijdloze comfortabele anorak aller tijden.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *