Nieuwe denim trends – patchwork & destroyed effecten

13/02/2014

Geen enkel ander kledingstuk heeft een grotere cultstatus bereikt dan denim. Het is de evergreen in de kledingkast en vindt zich elk seizoen opnieuw uit. De oorspronkelijke uitvinder Levi Strauss had de traditionele broek tijdens de goudkoorts uit nood bedacht. Van bruin tentzeil ontwierp hij een paar duurzame broeken voor de goudzoekers, omdat de oude door het harde werk voortdurend kapot gingen. Zo is uit de tent de eerste jeans en uit de stevige, zware werkbroek van de goudgravers een echt goudstuk ontstaan – de valuta van de blauwe veelzijdigheid. Denim was, is en blijft ook voor het nieuwe seizoen modieus. In 2014 is de jeans echter niet meer eenvoudig, maar een speeltuin van textiel van de ontwerpers. Ondertussen ontstaan er ware kunstwerken uit de blauwe stof. Hetzij destroyed denims of Patchwork Pants, de fantasie kent geen grenzen. Dat zijn de nieuwe denim-trends.

Wanneer de denim uitgeroepen wordt tot de favoriete jeans, dan is er nauwelijks een outfit waarbij deze niet past en is een dag zonder deze jeans moeilijk voor te stellen. Daarom mogen de nieuwe denim ontwerpen er nu ook weer zo oud en versleten uitzien als een favoriet stuk. Destroyed denims tonen leven en geschiedenis. Dit is precies de trend – men wil broeken hebben met een verleden en een geheel eigen uitstraling. Met een speciale methode wordt het verouderingsproces direct geleverd bij de nieuwe broek. Ontwerpers onderzoeken daarvoor oude modellen van de rommelmarkt en proberen precies te analyseren waar en hoe een broek “verouderd”. De geschiedenis wordt door het destroyed effekte zogezegd direct meegeleverd omdat de tijd zijn sporen achterlaat en elke jeans een typerend tintje geeft. Waar de belasting het grootst is wordt de broek snel lichter, bij de zakken wordt de insteek ruw en bij de kniebuigingen  vormen zich kleine vouwen van het dragen. Wanneer de belasting op sommige plaatsen te groot is en de stof al zeer dun is, kunnen er gaten ontstaan die weer opgelapt worden. Destroyed klinkt dus erger dan het eigenlijk is.

destroyed-denim_Opus

De afgelopen zomer hebben we kennis gemaakt met de “complete denim look”; in 2014 worden diverse denim stoffen en wassingen zelfs gemengd in één kledingstuk. Het zogenaamde patchwork denim wordt wild en contrastrijk samengesteld uit verschillende denim stukken waardoor een “opgelapte” look gecreëerd wordt. De nieuwe denim-trend laat zich dit seizoen  zien in opvallende lappen-look op spijkerbroeken, -hemden en -rokken. Voor het patchwork-denim worden lappen uit andere denimstoffen  opgenaaid of er worden, zoals bij onze Enja-broek, patchwork contrasten gecreëerd op de wassing. Hoe? Het is simpel: Er wordt voor het wassen een kniestuk aangehecht. Vervolgens wordt de broek  gewassen en gebleekt, waardoor hij zijn unieke gebruikte look krijgt. Nu wordt het stuk weer verwijderd. Door het afdekken is de denimstof eronder donker en schoon gebleven. We hebben een leuk effect, dat niet overdreven is en er geweldig uitziet.

De nieuwe patchwork trend is ongelooflijk veelzijdig en kan worden gecombineerd met vele kledingstukken. Wie niet durft verschillende patchwork stukken met elkaar te stylen, die kan ook grijpen naar gewone kledingstukken en daarmee alles goedmaken. Bij het combineren van jeans met jeans moet men er op letten dat de materialen verschillen in de wassing of de tint.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *