Magische mantels – O-vorm en crombie coat

14/10/2013

De vormt komt na de functie. Deze zin is op zo veel wintermantels van toepassing. Ons vrouwelijk silhouet wordt overschaduwd door dikke stoffen van buiten en verwarmende voering van binnen die er ons al gauw doen uitzien als in watten verpakte Michelin-mannetjes. Het kan ook anders. Deze winter verheugen we ons op een modern silhouet dat sinds zijn ontstaan in de jaren ’60 niets van zijn actualiteit verloren heeft. We hebben het hier over de zogenaamde O-vorm. Die typische O-vorm zou ook voor “Oh wow” kunnen staan, deze mantel is immers een echte blikvanger.
 

De typische kenmerken van O-vormige mantels zijn de ietwat opgesneden schouders, de losjes vloeiende taille en de smal samenlopende zoom. Daarmee hult u uw lichaam losjes in en laat u nog genoeg speelruimte over om uw figuur te tonen. Deze bijzondere snit is in de jaren ’60 uitgevonden door de modeontwerper Cristóbal Balenciaga, die de dames op deze manier zo veel mogelijk bewegingsvrijheid bood en tegelijkertijd ook een vrouwelijke look, wat heel belangrijk was voor zijn Parijse klanten. Dat de overgrote mantel ook vandaag nog altijd in is, bewees onlangs de populaire Parijse ontwerpster Isabel Marant, die haar interpretatie van de O-vorm terug naar de catwalk haalde.

Ook onze nieuwe lievelingsmantel Happy is geïnspireerd door het O-vormige silhouet. Opdat de lijn haar volledige effect kan ontplooien, wordt ze het best gecombineerd met een slim-fit-broek of smalle rok. Wanneer de temperatuur het toelaat, ronden opgestroopte mouwen de look perfect af.
Wintermantel_O-Shape_und_Crombie_Coat_detail

De O-lijn is echter niet het enige silhouet dat ons deze winter geïnspireerd heeft. Ook op het gebied van de klassieke herenkleding kan men zich bij mantels heel goed bedienen. Het best meteen bij JFK en de Engelse royals die zich decennia lang voor hun stijlzekere wintergarderobe lieten adviseren door de Schotse herenklerenmaker J & J Crombie. En zoals vaak het geval is met echt overtuigende producten is ook hier de merknaam Crombie op een dag een soortnaam geworden.

De Crombie iis een klassieke smalle mantel, meestal met drie knopen, twee klepzakken, een smal borstzakje en een reverskraag. Iets gewijzigd, vrouwelijk getailleerd en gemaakt uit zachte, kwalitatieve wol slaat hij ook in de damesmode een goed figuur. Daarop een korte smalle rok of leggings, gecombineerd met een dikke, knuffelige sjaal en zachte leren laarzen. Dat is de perfecte “gentlewoman”-look voor deze winter.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *