M-65: Een veldjack wordt een cultklassieker

05/03/2013

M-65 – Dit korte jack heeft cultstatus. Wat klinkt als een agent op geheime missie, is in werkelijkheid een robuust veldjack, dat in 1965 voor het Amerikaanse leger ontworpen werd. De olijfkleurige M-65 had daarbij werkelijk één missie: De soldaten in de Vietnamoorlog beschermen tegen weer en wind. Later veroverde het militaire chic ook de rest van de wereld.

Heuplengte met schouderkleppen en trekkoord, vier zakken aan de voorzijde en een capuchon in de kraag; dat zijn de typische kenmerken van de cultklassieker. Het robuuste en comfortabel jack heeft vaak ook extra voering, die aangeknoopt kan worden en zo extra bescherming biedt tegen de kou.

K2_Opus_Feldjacke_M65

Maar het functionele jack was niet alleen bij de strijdkrachten geliefd, ook de burgerlijke mode stelde de legerstijl steeds meer op prijs. Productieoverschotten van het veldjack, die men na de oorlog afzonderlijk kon kopen, werden een regelrecht kassucces in de M-65 werd zo een zeer begeerde vrijetijdsjas. Het veldjack bereikte de definitieve doorbraak in de jaren 70 en 80 door de diverse series en films. Robert de Nero droeg een M-65 in Martin Scorsese’s Taxi Driver en ook Götz Georg maakte het veldjack tot een herkenningsteken in de ARD-series Tatort en Schimanski. Deze liefde ging zo ver, dat de M-65 zonder schouderkleppen later de naam “Schimanski-jack” droeg en ondertussen in het filmmuseum in Berlijn tentoongesteld wordt.

Het originele M-65 veldjack kan men tegenwoordig nog sporadisch kopen, maar veel modemerken hebben het met de tijd op wonderbaarlijke wijze opnieuw uitgevonden en hebben daarbij met kleuren, vormen en stoffen gespeeld. Ondertussen is er de anorak in legerstijl, in talrijke nuances van olijfgroen en bruin tot marineblauw of grijs. Zoals ons veldjack Habea met grote opgezette zakken en accentuering van de taille door het trekkoord. De perfecte combinatie van militair chic en een vrouwelijke jack voor buiten.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *