Tagarchief: Cloqué @nl

Een afspraakje in stijl en met structuur: Cloqué is de clou

19/09/2013

De dagen worden korter en kouder. Het is niet te stoppen, wij moeten het feit onder ogen komen dat de zomer langzaam op zijn einde loopt. Maar het einde brengt ons niet alleen koude windvlagen, maar ook laat een frisse wind door de kledingkast waaien. Wij leggen de lichte zomershirts weg en richten de aandacht op warme truien en golvend vallende gebreide omslagen met spannende nieuwe buitenkanten zoals Cloqué – een stof, waarbij door twee over elkaar liggende weefsels een geweldige driedimensionale structuur ontstaat

Het spelen met de buitenkanten dat wij al tijdens de eerste helft van het jaar zagen, wordt uitgebreid met voelbare nieuwe effecten. Dit wordt mogelijk, omdat wij ons weer warmer aankleden. Vanaf nu komen wij enkele mystiek klinkende Franse stofaanduidingen tegen. Een geweldig voorbeeld is Cloqué (spreek uit: klo-kee)

Eigenlijk is Cloqué een zeer traditionele methode om twee stoflagen met elkaar te verbinden om aan de buitenkant een structuur te laten ontstaan. De kenmerkende crêpelook ontstaat door verschillende sterk krimpende draden in de voor- en achterkant van de stof. Wij gebruiken de techniek tegenwoordig om supermoderne 3D-effecten tevoorschijn te toveren, zoals bijvoorbeeld bij de minirok Rutha.

Men zou deze sportieve en toch verwarmende stof gelijk aantrekken. De clou is dat de binnenkant en buitenkant door de twee lagen daarbovenop nog meer verschillende patronen kunnen hebben. Men kan niet genoeg krijgen van de vele mogelijkheden. De stijlen, waarvoor Cloqué wordt gebruikt, zijn vaak sportief net en zeer eenvoudig, aangezien de buitenkant al zoveel beweging veroorzaakt. Het beste combineert men een cloquétrui met een spijkerbroek met nauwe pijpen of een cloquérok met zacht golvende gebreide bovenstukken om de gehele outfit spannend te houden.

delen