Het spel met de verhulling – de transparante look

04/11/2013

Wat speelde er zich toch af in het hoofd van Yves Saint Laurent? Hij heeft het immers daadwerkelijk gewaagd de regels van het conservatisme te breken, toen hij in de jaren ’60 als eerste modeontwerper een model op de catwalk stuurde in een van zijn doorkijkbloezen. Voor de preutse VS was dat een modeschandaal, voor Yves Saint Laurent was het het begin van iets heel groots… In de komende jaren zou hij namelijk de damesmode revolutioneren. De Franse modeontwerper verving elegantie met verleiding en streefde met zijn gewaagde creaties vooral één doel na:  begeerte opwekken. Zo ontwikkelde het  seizoensaccent zicht tot een steeds opnieuw opflakkerende trend.

Als grondlegger van de naakte look had Yves Saint Laurent een duidelijke mening over het spel met het prikkelen: “Schoonheid? Die interesseert me niet. Wat telt, is verleiding, de shock. Dat wat onder de huid kruipt. En dat is iets subjectiefs. Ik ben persoonlijk gevoeliger voor gebaren dan voor blikken, voor het silhouet of al het andere.“ Voortaan werd het vrouwelijke silhouet dus steeds opnieuw in doorzichtige creaties gehuld, met een vrije inkijk op wat daarvoor verborgen was. Dat leunt aan bij de Franse boudoirstijl, die gekenmerkt werd door licht frivole en vaak doorzichtige ondergoedmode, die diep uitgesneden was en met speelse details versierd was. Alleen een beetje meer aangekleed en geschikter voor het dagelijkse leven. Toch dringt zich bij de sheer look meer dan bij andere stijlen de vraag naar de juiste dosering op. De juiste dosis van prikkelen en sexappeal is volledig losstaand van de tijdsgeest nog altijd een vraag van goede smaak.

Sheer_Look_Transparente_Outfits_detailWie zegt “dat kan ik niet dragen” is fout.  De doorzichtige look is iets voor elke vrouwelijke en zelfbewuste vrouw, maar er moeten wel een paar stijlregels gevolgd worden. Een kledingstuk in de doorkijkstijl mag niet schreeuwen “Hier ben ik”, het gaat veel meer om het spel met verhullingen. Het draait erom inzage toe te laten en toch het prikkelende en de nieuwsgierigheid te bewaren. Het best geschikt hiervoor zijn materialen zoals licht chiffon of luchtige zijde, die het figuur flatteren. De doorzichtige look wordt vooral subliem in subtiele kleuren zoals crème, poeder of roze. Daarbij is het belangrijk dat het ondergoed dezelfde kleur heeft als de bloes of de top. Iets ruiger wordt de sheer look met donkere tinten zoals grijs en zwart. Hier mag u gerust iets meer provoceren met wat u eronder draagt.  Een kraagloze bloes zoals “Faili” maakt in contrast met een jeans, een leren vest of blazer meteen een veel lossere indruk. Dat is de kunst van veel maken uit weinig stof.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *