Glitches – Een kunstvorm verovert onze collectie

08/08/2013

“Once upon a time in the future” ¬ ¬– deze mooie zin heeft ons geïnspireerd tot een paar prachtige pronkstukken in onze nieuwe collectie. In gedachten reizen we daarbij naar de toekomst – naar ons gisteren, vandaag en morgen. Een plek, waar onze maatschappij bijna volledig technologisch is geworden en computers tot de basisuitrusting horen.
We brengen allemaal ondertussen veel tijd door achter de computer en kennen de pannen en storingen, die daar steeds weer als bij toverslag voorkomen. Kunstenaars hebben uit dat verbasteringsproces iets creatiefs afgeleid en hebben een volledig nieuwe kunstvorm ontwikkeld: Glitches – het spel met optisch bedrog.

Maar niet alleen de kunst heeft dit technisch fenomeen ontdekt, ook de mode maakt gebruik van de leuke optische effecten, die ontstaan door toevallige beeldstoringen. Vrij volgens het motto: “An Error occurs, but wait – it´s beautiful” veroveren glitches nu ook onze collectie. Ze ontplooien hun volledige werking vooral op all-over-prints en structuren, in grafische patronen of oppervlakken zoals op ons shirt Santer.

Opus_Glitches_Grafische_Prints_und_3D_Effekte_detail

Mengelingen in zwart-wit doen denken aan het testbeeld van een televisie, pixelachtige prints met grafische elementen maken een technische, maar toch volledig organische indruk. Ook 3D-prints zijn helemaal terug van weggeweest en verlenen onze shirts zoals onze favoriet Schotschi een ongewone diepte. De Nederlandse grafische kunstenaar M.C. Escher was een pionier van deze kunstvorm. Hij gold als meester van het optisch bedrog en was met zijn verdraaide perspectieven de menselijke waarneming steeds weer te slim af. Dat spel met de symmetrie, dat in de jaren ’60 heel populair was, maakt nu een grote comeback. Vandaag zijn we dol op de prints die door dit 3D-effect opwindend plastisch en abstract werken. Een moderne retrolook!

Door glitches ontstaan steeds weer spannende breukvlakken, die uiterst modern en toch nog heel vertrouwd zijn. Effectvol, vreemd, uniek en helemaal in de geest van “Once upon a time in the future” (er was eens in de toekomst).

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *