Glanzend glamoureus: koper zet de toon

21/11/2013

Als het grijze herfstweer buiten zijn ellende loslaat en de zon nog maar heel zwakjes door de ramen dringt, kunnen warme woonaccessoires een einde maken aan de somberheid van regenachtig weer. Absoluut in de mode zijn koperkleuren die vooral in een koel interieur aangename accenten van welzijn plaatsen en het thuis heerlijk gezellig maken. Maar ook in de mode zet koper nu de toon.

Koper behoort naast goud, zilver en tin tot de eerste materialen die door de mens gebruikt werden. Het metaal wordt gekenmerkt door zijn roodbruine en glanzende uiterlijk en door het feit dat het zo gemakkelijk kan worden verwerkt. Dankzij zijn soepele materiaal kan het in bijna elke gewenste vorm worden gebogen. Koper is met zijn kneedbare en geleidende eigenschappen als flinterdunne draad in de elektrotechniek een nuttig hulpmiddel en op het gebied van interieur en mode maakt koper indruk met garens, pailletten en delicate coatings in regenboogkleuren.

dekowelt-kupfer

© House Doctor (Vasen oben und Wohnwelt)

Als woontrend was koper erg populair in de jaren 70. De terugkeer naar die verleden tijden kan misschien ook de reden zijn waarom veel mensen bij koper in eerste instantie denken aan ouderwetse items zoals koperen bekers en rustieke vazen. Ten onrechte! Lampen, vazen, kandelaars, zij allen schitteren nu in nieuwe koperen tinten die afhankelijk van de verwerking variëren van felroze tot rijkbruin. Wie de nostalgie van weleer terug wilt brengen en toch nog steeds van modern houdt, maakt met koper het juiste statement, best in een subtiel gekleurde woonwereld uit zwart, grijs en pasteltinten – spaarzaam gedoseerd, want minder is meer.

Copper_lights

© Tom Dixon

Een klassieker op het gebied van koperen accessoires is de “Copper Shade”-hanglamp
van de Britse ontwerper Tom Dixon. Die wordt gekenmerkt door zijn bolvormige kap uit polycarbonaat die is voorzien van een spiegelend oppervlak in koperkleuren. En aangezien bekende trends onmiddellijk door verschillende designgebieden en alledaagse domeinen trekken, is koper ook in de mode aangekomen, vooral als een accentkleur en een tint voor sieraden. Ons design heeft deze trendkleur zeer veelzijdig geïnterpreteerd. Het thema “casual shine” weerspiegelt zich in de gehele collectie: van glanzende mineraalnuances in comfortabele gebreide mutsen en handschoenen met koperkleurige pailletten tot onze met studs bezette leren riem Aemy, die het best met een eenvoudige jeans kan worden gecombineerd. Ook hier luidt het motto: minder is meer. Want te veel koper neemt snel de edele glans van elke outfit weg. Subtiel gebruikt daarentegen zorgt koper, afhankelijk van de snit en de stof soms voor iets futuristisch en koel, soms voor warmte en rust, en in ieder geval: voor glamour en glans.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *