Gezonde Hokkaido-pompoenrecepten voor de herfst

16/09/2013

Vanaf september is het weer hoogseizoen voor de Hokkaidopompoen. Deze dikke reus met zijn oranje vruchtvlees is niet alleen de eeuwige favoriet bij Halloween, maar is ook steeds vaker te vinden in de lokale keuken en op de menukaart van de restaurants. Geen wonder, want deze bekendste onder de pompoenen is met zijn licht nootachtig aroma en zijn sappige, vezelarme vruchtvlees erg aantrekkelijk. Zelfs de dunne schil kan worden gegeten. Zijn beste kenmerken: hij is rijk aan bèta-caroteen, arm aan vet en kan op veel bijzondere manieren worden bereid. Laat u inspireren door onze creatieve pompoenrecepten met de  “Healthy Hokkaido”.

Rezepte_mit_Hokkaido_Kuerbis_im_Wok

Gewokte pompoen met kip

1 kleine pompoen (Hokkaido), ongeveer 300 g
1 kleine verse gemberwortel (ongeveer duimgroot)
3 á 4 wortelen, ong. 200 g
250 g kipfilet
100 g kikkererwten
1 el olijfolie
50 ml kokosmelk
100 ml magere melk
80 g rijst
150 ml groentebouillon
1 tl kurkuma
zout en peper
peterselie voor de garnering

Was de pompoen goed, snijd hem doormidden, verwijder de pitten en snijd de helften in kleine stukken. Schil de gember en de wortelen en snijd ze in plakken. Snijd de kipfilet in kleine stukjes.

Verhit de olijfolie in een wok of een grotere braadpan en bak het vlees knapperig. Breng het met peper en zout op smaak Haal het vlees uit de pan en houd het warm in aluminiumfolie.

Doe nu de pompoen, de wortelen en de gember in de wok en smoor alles lichtjes. Doe vervolgens alle overige ingrediënten behalve de rijst in de wok. Laat het gerecht ongeveer 15 minuten sudderen, en roer het af en toe door. Kook ondertussen de rijst in een pan gaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dien tenslotte alles op en garneer met peterselie.

Rezepte_mit_Hokkaido_Kuerbis_Chutney

Pompoen-chutney
400 pompoenvlees (bijv. Hokkaido of butternut)
2 knoflookteentjes
100 ml pompoenolie (als alternatief kan ook: olijfolie)
2 el pijnboompitten
200 vers geraspte Parmezaanse kaas
een snufje peper en zout

Halveer de pompoen(en) en snijd de helften vervolgens in kleine stukken. Hak de knoflook fijn en rooster de pijnboompitten zonder toevoeging van olie kort in een braadpan. Rasp de Parmezaanse kaas. Doe alle ingrediënten in een mixer en pureer tot een fijne massa. Breng het op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een beetje verse basilicum toe voor een verfijnde smaak.

Pompoensoep

1 pompoen (Hokkaido)
1 pompoen (butternut)
2 ½ liter bouillon
4 aardappelen
200 ml slagroom
1 knoflookteentje
gemberwortel
zout en peper
cayennepeper
kerrie
kaneel
koriander
nootmuskaat
zure room
1 vanillestokje
sinaasappelsap
olie om te bakken

Schil de butternut-pompoen, verwijder de pitten uit beide pompoenen en snij ze in grote blokjes. Hak de knoflook fijn. Braad de pompoenblokjes samen met de knoflook in een beetje olie kort aan. Kook de groentebouillon in een pan, doe de pompoenblokjes erbij. Schil de wortelen, snij ze in stukken en kook ze mee. Schraap het merg van een vanillestokje, snij de gember fijn, en laat beide meekoken. Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Pureer vervolgens de gekookte massa, en laat alles daarna nogmaals enkele minuten koken. Breng de soep vervolgens met room en de kruiden op smaak, neem het vanillestokje uit het kookmengsel en laat de pan een nacht staan. Roer er voor het serveren een beetje sinaasappelsap door en breng de soep opnieuw kort aan de kook. Doe tenslotte een klodder zure room of crème fraîche op het bord.

Alle fotos: Corbis

 

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *