Galonstrepen – een modieuze rooftocht door de herenkleding

20/08/2013

Ze gold als het geheim wapen van goed geklede heren. Nu is ze de nieuwe lieveling van de dames. De galonstreep ¬– een zijdelingse sierstreep op stoffen broeken, skinny jeans of jerseybroeken is de nieuwste modebuit uit de herenkleding. Juist gecombineerd zorgt de zijstreep voor een vakkundige mix van androgyne look en nonchalante vrouwelijkheid. 

Boyfriendjeans, trilbyhoeden, dassen of bretellen … Steeds weer veroveren klassiekers uit de herenmode de dameswereld en zorgen voor een androgyne en extravagante look. Daarbij hoort ook de galon, die de buitenste naden van rokkostuums en smokingbroeken sierde. Het was weer eens een trend die oorspronkelijk uitsluitend voorbehouden was voor de heren, totdat Yves Saint Laurent de smoking in 1966 emancipeerde. Ten laatste sinds zijn legendarische “Le Smoking Tuxedo” kan de tuxedostijl ook gedragen worden door vrouwen en creëert hij een spel tussen stijl en vrouwelijkheid. Androgyn en geheimzinnig, tegelijkertijd mondain en elegant..

K4-Opus_Hose-mit-Galonstreifen-detail

Optisch gezien leek de damessmoking op het herenmodel op een paar details na. Het silhouet werd vrouwelijker, maar de dames mochten de buikband en het borstzakdoekje links laten liggen, terwijl zijden revers en galonstrepen tot vandaag typische kemerken bleven. In de moderne interpretatie wordt de sierstreep gedeeltelijk kleurig afgezoomd. Ze kan tegenwoordig ook o.a. gevonden worden op skinnyjeans of jerseybroeken uit leder, zoals bij onze jerseybroek Mariele. Een beetje speciaal en toch stijlvol. We gaan volop voor de zijstreep, en jullie?

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *