Festivaltips: Buurt, kunst en Kopenhagen

04/09/2013

Kopenhagen en Hamburg ontmoeten elkaar in Altona: Muziek, cultuur, kunst en tijdgenoten ontmoeten elkaar “Unten am Havn” (Duits/Deens voor “beneden aan de haven) en wij van het OPUS-designteam waren er niet bij, maar stonden er middenin.  Altona – ooit na Kopenhagen de op een na grootste stad van het Koninkrijk Denemarken – is opnieuw het trefpunt van beide steden, wanneer kunstenaars uit Hamburg en Kopenhagen zij aan zij spelen, installeren, tentoonstellen en optreden.

kopenhagen-meets-hamburg-aussengelaende

Van 27 augustus tot 6 september ontpopte de vroegere ferryterminal “Englandfährterminal” direct aan de Elbe zich tot concertruimte, podia en tentoonstellingsruimte.  Van synthie tot rock, van elektro tot pop, van kleinschalige projectie tot ruimteoverheersende installatie, van ‘s morgens tot ‘s avonds, binnen en buiten, stroomopwaarts en stroomafwaarts, maar in elk geval voor de idyllische, maar kitschvrije Elbe-achtergrond “Unten am Havn”.

kopenhagen-meets-hamburg-buehne

Met zicht op de Elbe stonden we versteld van de unieke werken van ruimte-, video- en performancekunstenaars zoals Lilibeth Cuenca Rasmussen of van de driekoppige kunstenaarsgroep Parfyme. Er werd natuurlijk ook stevig gerockt en dat op de melodische indiepop van Kites & Comets en op het energieke popoptreden van de pas 20-jarige Helene Hart, een kleine vrouw met een grote stem. Bijna toevallig voer de indrukwekkende Queen Mary 2 ons als een wolkenkrabber voorbij.  Maar het echte hoogtepunt was het live-optreden van de Deense groep Turboweekend, dat veruit het best bezochte concert van de avond was. De drie jeugdvrienden brachten ook veel eigen fans mee naar Hamburg en zetten het publiek flink in brand met hun meeslepende synthie rock.

kopenhagen-meets-hamburg-buehne-show

Wie de gelegenheid om Turboweekened live te horen heeft gemist, heeft op het Reeperbahnfestival nogmaals de gelegenheid. Onder het motto “International Talents, Trends and Trade” heeft zich Duitslands grootste clubfestival bij alle soorten muziekfans op de kalender gezet. De buurt, concerten, kunst en conferenties horen in de unieke sfeer rond de Reeperbahn samen en vormen een samenzwerende eenheid. Voor de achtste keer zal het Reeperbahn Festival van 25 tot 28 september met zijn omvangrijk programma verrassen, nieuwsgierig maken, handelsplatform zijn en de hele buurt doen feesten. Meer informatie over het Reeperbahn Festival en het programma op www.reeperbahnfestival.com

kopenhagen-meets-hamburg-besucherin1

Alle Bilder: Ninja Walther

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *