Fascinatie modefotografie Het Guy Bourdin-retrospectief

06/01/2014

Voor de modewereld was deze man onontbeerlijk. De gerenommeerde modefotograaf Guy Bourdin heeft voor beroemde modetijdschriften en modehuizen gewerkt. Zijn werk is complex, surrealistisch en vertelt bijna altijd een verhaal. In de Hamburgse Deichtorhallen is het werk van de sterfotograaf nu te zien. Het is de tot nog toe grootste tentoonstelling, die voor de eerste keer ook ongepubliceerd materiaal zoals filmnotities uit zijn persoonlijk archief toont.

Guy Bourdin werd in 1928 geboren in Parijs. Zijn loopbaan begon in de jaren ’50 met zwart-witte modefotografie voor de Parijse Vogue. Er volgden Chanel, Ungaro, Charles Jourdan en andere vermaarde merken en modetijdschriften. Bourdin geldt niet voor niets als een van de eerste fotografen, die in zijn foto’s verhalen vertelde in plaats van ostentatief voorwerpen af te beelden. Achter zijn motieven schuilen bijna altijd meerduidige inhouden, die hij vaak surrealistisch in scène zette en zo brak hij met de toen geldende conventies van de reclame- en modefotografie.  Bourdin wist hoe men de aandacht van de observeerder trok: met foutloze settings, ongewone slaapkamer-, strand- of stadscènes.

La Baigneuse, Schwarz-Weiß_Fotograrfie von Guy Bourdin

La Baigneuse, Schwarz-Weiß_Fotograrfie von Guy Bourdin

Bijna de helft van zijn opnames is in zwart-wit en hij gaf er met een intensieve kleurverzadiging een maximale expressie aan. Door een verfijnd samenspel van licht en schaduw schiep hij daarbij in zelfs alledaags lijkende scènes een diepe dramatiek. In zijn modefotografie bracht hij opvallende, storende en zelfs lelijke kanten van het vrouwelijk lichaam naar de voorgrond en vervreemde de pure productweergaves optisch. Precies dat geeft zijn foto’s een ongelooflijke spanning, die veel verder gaan dan lomp poseren.

Zijn werk heeft talrijke kunstenaren, fotografen en filmmakers van zijn tijdperk beïnvloed. Zijn indrukwekkende werken zijn te zien in beroemde musea op de hele wereld. In het huis van de fotografie van de Deichtorhallen in Hamburg wordt zijn werk nog  tot 26 januari 2014 getoond.
Meer informatie over de tentoonstelling op.

Alle foto’s: Deichtorhallen Hamburg

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *