Fancy materialen – nep garen, ombré en ausbrenner

18/03/2013

Fashion en fancy – deze twee woorden kunnen niet alleen op grond van hun gelijkenis aan elkaar verwant zijn. Ook hun betekenissen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De mode heeft immers iets van doen met fantasie en vindingrijkheid Ook onze designers hebben steeds nieuwe ideeën om van elk stuk van de collectie iets bijzonders te maken. Zuivere snitten verrassen door het spel met de oppervlakken en het gebruik van fancy materialen, zoals nep garen, ombré of ausbrenner, getuigt van liefde voor de details.

Wat er achter de fancy materialen schuil gaat en hoeveel werk er gestoken wordt in de liefde voor details, vertellen wij jullie hier:

Nep Yarn (of ook wel noppengaren) is een veelkleurig garen. Het verkrijgt zijn effect door tijdens het spinnen katoenbolletjes in te weven. Op deze wijze komen de meeste anderskleurige en versterkte noppen in het garen terecht en zo wordt er een mooi melange-effect gecreëerd. Passend bij de neontrend worden er dit seizoen neonnoppen in het garen gevlokt, die opwindende effecten tevoorschijn toveren.

Ausbrenner (of ook dévorant genoemd) zijn lichte stoffen met een individueel patroon, dat zowel ondoorzichtig als doorzichtig kan zijn Maar hoe komt de ausbrenner in de stof? Daarachter gaat een kostbaar proces schuil, dat lijkt op zeefdrukken. In plaats van kleur wordt hier een etspasta aangebracht die een deel van het weefsel vernietigd door uitbijting. Op deze plek lijkt de stof nu doorzichtig en de ausbrenner wordt zichtbaar, zoals hier bij ons Sotty-shirt Sotty.

Ombré komt uit het Frans en betekent “geschakeerd”. In de mode heeft dit begrip betrekking op de kleurgradaties of schakeringen in een kledingstuk. Dit effect bereikt men met de zogenaamde dip-dye-techniek. Deze techniek lijkt heel erg op batikken Het onderscheid zit hem in het feit dat de kleding niet wordt afgebonden. Om de kleurschakering te verkrijgen, wordt de stof met de hand in de verf gedompeld en zeer langzaam weer eruit gehaald. Zo worden geleidelijk fijne nuances van licht tot donker of van één kleur naar een andere bereikt.

Overigens: ombré is tegenwoordig ook een absolute haartrend. In plaats van de kleding wordt het haar zacht in kleur gedoopt. Zo blijft de haaraanzet bijvoorbeeld bruim en de uiteinden worden in een contrasterende kleur zoals honingblong geverfd.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *