Fair Isle Knit – omzoomd met Schotse schoonheid

24/09/2013

Wat verbindt u met de Shetlandeilanden? De meesten denken nu vermoedelijk aan de kleine pony’s met de lange manen, maar de eilandengroep, die ongeveer 200 kilometer verwijderd is van Schotland en Noorwegen, staat in feite bekend om zijn ruwe schoonheid en een heel bijzondere breitechniek, de Fair Isle Knit, waarin we ons op koude herfstdagen maar al te graag wentelen.

Op het Schotse eiland Fair Isle wonen amper 70 mensen in schilderachtige landhuisjes tussen ruige, steile hellingen. Naast de visvangst en de landbouw is het maken van gebreide truien de belangrijkste nijverheidstak van de inwoners. Fair Isle wordt dan ook niet zomaar het “eiland van vogels en truien” genoemd. De trui met het tweekleurige breipatroon werd echter pas in 1920 bekend door toedoen van de koning van Wales, die de opvallende Fair Isle Knit droeg bij het golfen.  Sindsdien heeft de traditierijke breitechniek veel vrienden en na-apers gevonden op de hele wereld. Maar elke regio heeft vandaag de dag nog altijd haar eigen typisch patroon dat als traditie beschermd wordt.  In het verleden konden zo geborgen verongelukte zeevaarders toegewezen worden aan hun geboortestreek.

K5_Opus_Fair_Isle_Knit_Strick_im_Norwegermuster_detail

Traditioneel worden de truien uit Shetland-wol gebreid, maar ondertussen worden er ook andere wolsoorten gebruikt. Typisch voor de knusse overgooiers zijn de regelmatige strookachtige patronen, die verticaal en horizontaal over de truien lopen, waarbij de garenkleur, die niet gebruikt wordt om mazen te maken, als losse draad meeloopt op de voor- of achterkant.  Daardoor ontstaat er een prachtig warm en dubbelzijdig breiwerk.

Fair Isle-truien worden gewoonlijk met hulpmazen, zogenaamde “steeks”, tot aan de schouders en compleet in rondjes gebreid.  Er worden maar twee, maximum drie kleuren tegelijkertijd gebruikt, die om de twee rijen afwisselen. Aangezien het materiaal heel dun en rendabel is, zijn de truien aangenaam om te dragen, terwijl ze door de licht viltige wol ook aangenaam warm zijn. Kortom: een echt lievelingsstuk op koude dagen!

delen

One thought on “Fair Isle Knit – omzoomd met Schotse schoonheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *