Een film voor alle sterke vrouwen: “Gloria”

22/08/2013

Van deze vrouw moet je gewoon houden, want ze bruist zo van levensenergie!  Daarbij heeft ze het niet gemakkelijk in het leven: Gloria, de moeder van twee volwassen kinderen is 58 jaar, gescheiden en voelt zich vaak eenzaam. Om de eenzaamheid te ontvluchten trekt de vrouw van middelbare leeftijd van de ene party voor alleenstaanden naar de andere, waar ze haar frustraties en problemen weg danst en flirt dat het een lieve lust is. “Gloria” is het meeslepende portret van een vrouw, die haar leeftijd en de eenzaamheid op een aanstekelijke manier trotseert. 

Bild: Alamodefilm

Bild: Alamodefilm

Gloria woont alleen in haar flat in Santiago de Compostela. Ze heeft wel een dochter en een zoon, maar die leiden al lang hun eigen leven. Haar enige bezoeker is de kale kat van haar luidruchtige buur, die ze voortdurend zonder reden hoort vloeken.

Bild: Alamodefilm

Bild: Alamodefilm

Wanneer ze op een avond de zeven jaar oudere Rodolfo leert kennen, denkt ze dat ze in hem een nieuwe liefde heeft gevonden. Maar wat passioneel en liefdevol begint, brengt haar gevoelens al gauw in de war. Het is onduidelijk of ze het geluk waar ze al zo lang naar snakt, kan terugvinden in haar leven.

Bild: Alamodefilm

Bild: Alamodefilm

In zijn vierde speelfilm “Gloria” portretteert de Chileense regisseur Sebastián Lelio een vrouw, die moet leren te vechten voor haar geluk.  Hij wijdt zich daarmee tot een generatie vrouwen, die op het witte doek nogal weinig aandacht krijgt en doet dat op een heel intensieve manier, want hoofdrolspeelster Paulina García is in letterlijk elke scène te zien. De pointe van de film is een vrouw, die in films meestal slechts een randfiguur is, de absolute protagoniste te laten worden, omdat de toeschouwer alle gebeurtenissen alleen uit haar perspectief waarneemt. Sebastián Lelio schenkt elke minuut aan deze vrouw, laat ze zingen, dansen, drinken, wenen, vloeken en hartelijk lachen.

Bild: Alamodefilm

Bild: Alamodefilm

“Gloria” won dit jaar op het Filmfestival van Berlijn terecht de Zilveren Beer, omdat de slimme, betoverende, charismatische en humoristische aard van het hoofdpersonage en de feelgoodmomenten van de film gewoon aanstekelijk werken.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *