De magie van patronen: Ikatprints en Veren

29/04/2013

Na luipaardprints en bloemenpatronen neemt de modewereld een zigzagkoers. Geometrische patronen, die we kennen van de traditionele klederdracht van inheemse volkeren, veroveren nu ook onze collecties. Achter trendy ethnoprints – zoals het ikatpatroon – schuilt een eeuwenoude weeftechniek en een bijzonder intensief productieproces. Hier volgt een kleine warenkennis voor “patroon”-leerlingen.

Ikatweefsels zijn de trend van het seizoen. Ze tonen bonte patronen, die een Aziatische, Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse stijl hebben, omdat de ikattechniek zijn oorsprong heeft in vele landen. Het woord “ikat” komt echter uit het Maleisisch en betekent zo veel als “afbinden, omwikkelen en knopen”. Dat duidt al op het geheim van de eeuwenoude weeftechniek, die als een van de oudste tradities in de vervaardiging van decoratief textiel geldt.

Voor het weven wordt het garen gedeeltelijk gekleurd en op bepaalde plaatsen strak omwikkeld. Door verschillende verfprocedés en het afbinden van bepaalde stukken garen ontstaan er in het weefsel uiteindelijk kunstige versieringen en geometrische patronen. Dat zijn de voor ikat-ontwerpen typische, licht uitgerafelde decoraties. Dankzij hun levendige oppervlakken verlenen ze kledingstukken en accessoires een heel aparte stijl.

Illustration: Andreas Hirsch

Illustration: Andreas Hirsch

Volgens de legendes bezit dit patroon een heel speciale magie: hoe meer kleuren in de ikat, des te intensiever is de productie ervan. Sommige zijn zo ingewikkeld dat het enkele jaren duurt tot ze af zijn. Daar zouden magische krachten mee verbonden zijn.

Een magische uitwerking hebben ze zeker en vast op een hemd of sjaal: ze toveren immers krachtige kleuren tevoorschijn in onze look. Hetzelfde geldt voor de decoratie met veren. We hebben genoeg van goud, zilver en parels. Het is tijd voor iets nieuws. En zo komen de lichte veren ons goed van pas. Wat op festivals al lang populair is, vind je nu ook in onze Shop.

Natuurlijk heeft de “vederlichte” squawstijl ook zijn geschiedenis en in dit geval gaat ze terug tot de Indianen. Voor de roodhuiden waren veren een statussymbool, dat hun medemensen onmiddellijk liet weten, wie ze voor zich hadden. In principe kan men ze met ordes of insignes vergelijken. Hoe en waarmee ze zich versierden hing af van waar ze woonden, tot welke stam ze hoorden en welke positie ze bekleedden in de maatschappij. Vandaag de dag heeft vederversiering geen betekenis meer in onze maatschappij, maar toch is ze weer in de mode. Als oorbellen, haarversiering, halskettingen of versiering aan vesten, sjaals en rokken. Veren zijn decoratief – zowel vroeger als nu.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *