Bretonse strepen: In kleding op speurtocht door de tijd

24/02/2014

Wanneer we strepen zien op shirts of jurken, denken we onvermijdelijk aan de marine look, of aan het Franse chic. Dat is geen toeval, want eigenlijk maakten de modieuze strepen ooit deel uit van het uniform van de Franse marine, tot Coco Chanel er een algemene modetrend van maakte. Iedere vrouw heeft nu tenminste één kledingstuk met strepen in haar garderobe, want dat is niet alleen heerlijk tijdloos en chique, maar kan ook veel gecombineerd worden. Net als de jerseyjurk Wiesje met de all-over gestreppte look. Hier ontmoeten de mannelijke marine flair en het vrouwelijk silhouet elkaar.

Voordat Coco Chanel tijdens haar vakantie in Frankrijk op modezoetocht ging, waren de dwarse strepen sinds 1858 het vlaggenschip van de Franse marine. Het waren er in totaal 21 – en elke streep vertegenwoordigde een overwinning van Napoleon. In tegenstelling tot het minimalisme van vele andere uniformen, sprong het dienstuniform van de Fransen in het oog en diende ervoor om de overboord geslagen mariniers te zien en te redden.

PO16_Opus_Kleid__mit_Streifen_2De vissers van Bretagne namen het blauw-wit gestreepte shirt later over voor hun werkkleding en noemden het liefkozend “Marinière” tot een vrouw met een buitengewoon gevoel voor trends het veranderde in mode. In de jaren dertig bezocht Coco Chanel tijdens een vakantie de kleine kustplaatsen van Bretagne en ontdekte bij toeval het gestreepte shirt van  de lokale vissers en zeelieden. Ze werd direct verliefd op het minimalistische chique en liet zich zonder meer inspireren tot een top met strepen. Daarmee effende ze voor de dames de weg uit de wereld van ingesnoerde jurken en jurken met rushes naar een gereduceerde en comfortabele dagelijkse look met een mannelijk tintje. De dwarsstrepen – die sindsdien Bretonse strepen genoemd worden – zijn sindsdien een klassieker die elk seizoen in nieuwe vormen en kleurcombinaties wordt geherinterpreteerd.

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *