Big Air Package: Christo en zijn indrukwekkende comeback

18/07/2013

Wat was dat voor een spektakel, toen het kunstenaarspaar Christo en Jeanne-Claude de Rijksdag in Berlijn liet verdwijnen onder 100.000 m² polypropyleen… Veertien dagen lang was het historische gebouw verhuld onder lagen zilvergrijze stof. Met deze en talrijke andere verhullingsacties van gebouwen, monumenten en landschappen schreef Christo geschiedenis, die 18 jaar later een vervolg krijgt. De objectkunstenaar maakt immers een comeback met een nieuwe, indrukwekkende grote installatie: het “Big Air Package” in de gashouder van Oberhausen. 

Christos Big Air Package im Gasometer Oberhausen, Foto: Thomas Machoczek

Europa’s grootste tentoonstellingshal De gashouder in Oberhausen, foto: Thomas Machoczek

In het 117 meter hoge industriële monument heeft de actiekunstenaar Christo een 90 meter hoog luchtkussen geïnstalleerd – zijn “Big Air Package”. Het lijkt op een onmetelijk groot opblaasbaar voorwerp. Uit 20.350 m²  luchtdoorlatende stof en 4500 meter touw werd de tot nog toe grootste binnensculptuur ooit ter wereld in het gasreservoir geconstrueerd.
Wirkt wie ein riesiger, aufgeblasener Ballon, Foto: Wolfgang Volz

Zicht van boven op de gigantische ballon, foto: Wolfgang Volz

Het rond 5,3 ton zware, begaanbare kunstwerk wordt samengehouden door banden stof en velcro. Twee luchtblazers houden het kunstwerk door de permanente luchtdruk rechtop. Aan de binnenkant zorgen 60 beamers voor een diffuse lichtsfeer. Zo ontstaat er in Oberhausen een eenmalige, geweldige ruimtelijke ervaring; zoals een gigantische ballon vlijt de stof zich tegen de binnenmuren van de gastank, die zo een van Europa’s hoogste tentoonstellingshallen wordt.
Wie von einem anderen Stern, Foto: Wolfgang Volz

Zoals van op een andere ster, foto: Wolfgang Volz

Met de installatie wil de kunstenaar met de Bulgaarse wortelen een oproep doen voor meer milieubewustzijn en de aandacht vestigen op “de kwetsbaarheid van de atmosfeer”. Bezoekers kunnen nog tot 30 december het unieke gevoel van grootte en ruimte ervaren. 
Der Künstler Christo in Innern des Big Air Package, Foto: Wolfgang Volz

De kunstenaar Christo binnen in het “Big Air Package”, foto: Wolfgang Volz

picture: Wolfgang Volz

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *