Tentoonstellingstip: Mythos “Chanel”

25/04/2013

“Mode gaat voorbij, stijl blijft” luidt een beroemd citaat van de grote ontwerpster Coco Chanel. En gelijk had ze. Voor velen is ze de belangrijkste modeontwerpster van de 20ste eeuw. We associëren haar met modeklassiekers die een eigen stijl schiepen zoals het “kleine zwarte jurkje” of het beroemde Chanel-mantelpakje, dat door veel ontwerpers aangepast en nieuw geïnterpreteerd werd. Genoeg reden dus om een eigen tentoonstelling toe te wijden aan het Parijse mode-icoon. Met “Mythos Chanel” onderzoekt de Draiflessen Collection de vraag, waarom Coco Chanel als persoon en het door haar opgerichte merk tot vandaag zo populair zijn.

Coco – eigenlijk Gabrielle – heeft een revolutie doorgevoerd in de kleerkast van de vrouw. Al in het begin van de jaren ’20 creëerde ze het tot vandaag meest verkochte parfum van de wereld, Chanel No. 5, combineerde ze zelfbewust mode met juwelen en liet ze zich door bekende fotografen als Man Ray en Horst P. Horst portretteren.

Bild: Collection Museé International de la Parfumerie – Grasse (Frankreich)

Bild: Collection Museé International de la Parfumerie – Grasse (Frankreich)

Behalve haar biografie en het imago dat de modeontwerpster zelf van zich ontworpen had, zijn het vooral haar creaties, die niet slechts een korte modefase vormden, maar een stijl werden – een stijl die tot nu toe nog steeds opnieuw nieuw wordt geïnterpreteerd. Niet alleen door haar beroemde opvolger Karl Lagerfeld, maar ook door ons. Omdat we houden van de tijdloze stijl van “mademoiselle”, hebben we het beroemde Chanel-jasje opnieuw geïnterpreteerd en er een moderne must-have van gemaakt. Hier gaat het om onze variant Dijon.

Bild: Draiflessen Collection, Mettingen (Fotografie: Christin Losta)

Bild: Draiflessen Collection, Mettingen (Fotografie: Christin Losta)

Met ruim 150 originele objecten uit beroemde collecties zoals het Gemeentemuseum Den Haag en het Museum voor Kunst en Industrie Hamburg (“Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg”), het Parijse Musée Galliera en het Koninklijk Museum van Ontario (“Royal Ontario Museum”) in Toronto zet de tentoonstelling niet alleen de biografie en het imago van de modeontwerpster in de schijnwerper, maar ook de geniale wijze, waarop Karl Lagergeld sinds 1983 deze erfenis verbindt met de trends van de tijdsgeest. Naast meer dan 70 creaties uit het Chanel-huis worden voor het eerst talrijke adaptaties van haar mode-iconen getoond, die volledig op hun eigen manier en wijze de “Chanel-mythe” illustreren.

Bild: Draiflessen Collection, Mettingen (Fotografie: Henning Rogge)

Bild: Draiflessen Collection, Mettingen (Fotografie: Henning Rogge)

De door de Draiflessen Collection geconcipieerde tentoonstelling is nog tot 7 juli te zien in Mettingen, in het Duitse Westfalen. En omdat de interesse al vooraf zo groot was, zullen de modestukken ook op andere plekken getoond worden. In de herfst/winter van 2013-2014 in het Gemeentemuseum Den Haag en waarschijnlijk vanaf juni 2014 in het Museum voor Kunst en Industrie Hamburg.
We wensen u veel plezier bij de tentoonstelling!
Adres en openingsuren:
Mettingen, Draiflessen Collection, Georgstrasse 18: Mythos Chanel.
Tot 7 juli 2013. Ma, woe, vr, zo, 11–17 uur, Do, 11–21 uur.
Aanmelden op: +49(0) 54 52 / 91 68 – 35 00

Meer informatie op:
http://www.draiflessen.com/sonderausstellung-preview/mythos-chanel

Titelbild von Coco Chanel: Douglas Kirkland/Sygma/Corbis

delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *